Thursday, February 14

Glass, glass i stora lass


Om du är helt galen i glass, eller bara tycker det är väldigt gott, så kan jag varmt rekommendera att införskaffa en glassmaskin. När Hernan fyllde år var detta en given present eftersom det ofta går 2 liter glass i veckan hemma hos oss. Fördelen med att göra sin egen är att man vet PRECIS vad man haft i och man kan få till exakt den smak man gillar. Dessutom njuter man på ett annat sätt och den hemgjorda, utan större förvåning, mättar på ett helt annat sätt. Jag måste också tipsa om den glassmaskin som vi köpte, Philips HR2304. Prisvärd, tyst och smidig. Istället för att ha hela skålen i frysen så har man bara ett litet frysblock i frysen. Man kan köpa till ett extra frysblock och köra två omgångar efter varandra.

Glass är gott till så mycket, idag åt vi den till ljuvliga argentinska pannkakor, receptet hittar du hos Pampas Deli. Du kan även hitta recept på Dulce de leche glass här.

Vi har provat oss fram till just detta receptet som är precis så som vi vill att glass ska smaka:

Blanda 3 dl ovispad grädde (40%), 3 dl mjölk (minst 3% men gärna fetare) och 1/2 tsk vaniljpulver (jag använder Bourbon) i en kastrull med tjock botten. Låt detta koka upp. Rör tillräckligt för att det inte ska bränna vid. Jag har turen att ha en induktionshäll så det räcker att röra då och då, antar att man måste röra mer om man har vanliga plattor. Ta av från värmen.

Vispa ihop 4 äggulor med 1 dl strösocker tills det är en ljus och luftig smet. Häll i grädden och mjölken i en jämn stråle under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 85 grader under omrörning. Gå inte över denna temperatur för då kan äggen koagulera, smeten ska bli lite tjockare.

Glassmeten ska bli helt kall, låt den vila, gärna under natten. Kör den sedan i glassmaskinen, följ instruktionerna för din glassmaskin.


No comments:

Post a Comment