Tuesday, February 5

Semeldags!!

För några veckor sedan kunde vi inte hålla oss längre och det bakades semlor för att sedan kunna frossa (finns fortfarande kvar en del i frysen... mmm). O vad gott det är, tror att det är mitt favoritbakverk. Jag älskar kardemumma, mandelmassa o grädde, o allt detta ingår ju just i semlor. Sen jag var liten var det alltid min far som gjorde iordning semlorna, han vet verkligen hur man gör. Först skär han förstås av ett litet lock, sedan gröps semlorna ur, ordentligt, så ordentligt att de är svåra att hantera efteråt för att det är en så tunn vägg kvar. Innandömet blandas sen med mycket mandelmassa och en liten skvätt mjölk. Denna blandning läggs tillbaka i semlan, toppas med vispad grädde, locket på o lite florsocker pudras överst. De blir så saftiga och goda med all denna mandelmassa. Det finns ju inget värre än när man går på fik, betalar mycket för semlan och sen har de bara lagt en skiva mandelmassa på bullen, en sådan enorm besvikelse.

För lite variation på den traditionella semlan och en rolig tävlig, titta in hos Pampas Deli.



Receptet på bullarna kommer från den trevliga bloggen Söta saker.

Smält 150 gram smör i en gryta, häll därefter i 5 dl mjölk och värm till 37 grader.

Smula ner 50 gram jäst i en degbunke och häll över den varma mjölken och smöret. Rör till jästen har löst sig. Blanda i  2 tsk nystött kardemumma, 1 dl socker och 2 krm salt.

Ha i lite vetemjöl i taget, totalt 12-14 dl. Tag inte mer än vad som behövs, degen ska precis gå att arbeta. Arbeta degen smidig. Om du kör den i en assistent så låt ärna degen va lite extra kladdig, den går ihop en del när den jäser. Den ska vara så att den precis släpper fingret när du trycker på degen.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Ta ut degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig, arbeta den så lite som möjligt. Bara ut 24-30 bullar. Låt dem jäsa övertäckta på en plåt ytterligare 30 minuter. Pensla dem med lätt uppvispat ägg och grädda i 7-10 minuter i 225 grader.

No comments:

Post a Comment