Wednesday, February 4

Tomatsoppa när det inte är tomatsäsong



Lördagar är lika med pasta och pizzadag medans söndagar är lika med soppdag här hos oss (ifall inte andan faller på och vi gör en pulled-something). Soppa innebär nämligen att vi kan vara på 4H gården i lugn och ro, klappa alla djuren och ändå ha tid att göra en god och värmande lunch när vi kommer hem. Är också perfekta sättet att rensa ut de grönsaker som borde ha blivit uppätna tidigare i veckan men av olika anledningar inte blivit det. Förra söndagen var vi för första gången sugna på tomatsoppa, men att få tag på goda, vettiga tomater nu är helt omöjligt. Efter att jag gått igenom kokböcker här hemma hittade jag det perfekta receptet på tomatsoppa när det inte är tomatsäsong. Kokboken heter Vår Gröna Kokbok och rekommenderas VARMT om man gillar att laga mer gröna rätter och äta bättre för miljön, plånboken och sig själv. 


Tomat- och morotssoppa med kikärter och chevré
4 port.

Skala och hacka 1 lök och 1 vitlök. Skala och skiva 200 gram morot (ca 2 stora). Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och bryn all lök, ca 3 min, på medelvärme. Tillsätt 800 gram krossade tomater, 3 dl vatten, morötterna, 1 grönsaksbuljongtärning, 1/2 tsk salt och 1/2 tsk grovmalen svartpeppar. Koka allt i 10 minuter, kolla så att morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer. 

Blanda ihop 3 dl kokta kikärter (skölj dem ifall du använder de på burk), med 2 msk olivolja, 150 gram smulad chevré, 1 dl smörgåskrasse. Smaka av med svartpeppar.

Njut av soppan med ett gott bröd med ost, en klick creme fraiche och något trevligt sällskap.


Ingredienslista:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 gram morötter (ca två stora morötter)
2 msk olivolja
800 gram krossade tomater
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Topping
3 dl kokta kikärter (1 burk på 400 gram)
2 msk olivolja
150 gram smulad chevre
1 dl smörgåskrasse
Grovmalen svartpeppar

Creme fraiche, bröd o ost

No comments:

Post a Comment